Skip to content
blue color orange color green color

ASA:Advanced Sports Activities

ASA PARK -HOME arrow ΒΙΟΤΟΠΟΙ-NATURE PARK (Κ.Β.Ε.Ρ)
ΒΙΟΤΟΠΟΙ-NATURE PARK
  «Βιότοποι» Πάρκο φύσης. Στα χρώματα τις μορφές και τα αρώματα της Κρητικής φύσης.Το πάρκο έχει τη μορφή ενός αυτοτελές οικοσυστήματος. Στην πλαγιά του πάρκου υπήρχε από πριν ένα όμορφο βραχώδες τοπίο και ένας μεγάλος αριθμός άγριων φυτών τα οποία προστατέψαμε, αναδείξαμε και εμπλουτίσαμε μεταφυτεύοντας φυτά από τις γύρω περιοχές. Ανάμεσα στα διάφορα φυτά ζει ένας μεγάλος αριθμός ζώων, ερπετών, αμφιβίων, πουλιών, εντόμων και ψαριών. Όταν δημιουργήσαμε την λίμνη με το οικοσύστημα των φαραγγιών η φύση τράβηξε ακόμα περισσότερα ζώα. Τα τροπικά ζώα, Ιγκουάνα, φίδια, χελώνες, που μας ήρθαν από ιδιώτες που θέλησαν να προσφέρουν  σε αυτά πιο φυσικές συνθήκες ζωής, απόκτησαν και αυτά τον ευρύχωρο, δικό τους «βιότοπο» με λιμνούλες, φυτά και ψάρια που τους ταιριάζουν. Ο Μιχάλης κάνει τις ξεναγήσεις στο πάρκο δίνοντας πολλές πληροφορίες για τα φυτά και τα ζώα που ζούνε σε αυτό.Ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά και τους μεγάλους να επιστρέψουν πιο κοντά στην φύση, συνειδητοποιώντας ότι σε αυτήν θα βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζούμε με αρμονία. Η μητέρα φύση έχει να μας πει πολλές ιστορίες, ιστορίες δημιουργίας, πρωτοτυπίας, εξέλιξης, ανταγωνισμού, επιβίωσης και τελικά ισορροπίας.

 

Το πάρκο "βιότοποι" είναι μη κερδοσκοπική δραστηριότητα η οποία χρηματοδοτείται από χορηγίες, εθελοντική εργασία φίλων και τις ετήσιες συνδρομές των επισκεπτών του. Παρακαλούμε και εσάς να στηρίξετε την προσπάθεια μας ώστε το πάρκο αυτό να συνεχίσει να προσφέρει περιβαλλοντική γνώση και ψυχαγωγία.  

 

ImageImage

Image 

Οι ώρες επίσκεψης του πάρκου είναι καθημερινά από τις 7 ως τις 9 το απόγευμα.    Είσοδος 5€ , Για σχολικές επισκέψεις άνω των 25 ατόμων είσοδος 3€ το άτομο. Η είσοδος στον χώρο γίνεται με τη μορφή ξενάγησης. Η διάρκεια μίας ξενάγησης είναι περίπου 30΄ . Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στο τηλ. 2831020004

NEO!  8 ΣΕΠΤ 2010 Γεννητούργια στο Πάρκο «ΒΙΟΤΟΠΟΙ» Πρηροφορίες στο κάτω μέρος της σελίδας αυτής....

ΠΑΡΚΟ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ

 

Ένα εντυπωσιακό περιβαλλοντικό πάρκο δημιουργήθηκε στο Ρέθυμνο στην παγιά πάνω από το αθλητικό κέντρο CALCETTO.

Οι «ΒΙΟΤΟΠΟΙ» με οικοσυστήματα που συμπεριλαμβάνουν διάφορα είδη φυτών και ζώων σας περιμένουν να τους θαυμάσετε.

Image
το άλογο μας η Γλύκα

Image
Χαμαιλέοντας

Στόχος του Πάρκου είναι να δώσει στους μαθητές αλλά και τους άλλους επισκέπτες του την δυνατότητα να γνωρίσουν την φύση σε πολλές από τις εκδοχές της.Ο σεβασμός προς την φύση έρχεται σαν αποτέλεσμα της επαφής με την ομορφιά της, , την στοργικότητα αλλά και την δύναμη της.  Θέλουμε μια νέα γενιά ευαισθητοποιημένη η οποία θα προστατέψει ενεργά το θαύμα της ζωής και αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήσαμε αυτό το πάρκο.

 

 

 

 

 

Image
θάμνοι της Κρήτης

Image
Χαμαιλέοντας αρσενικός
 

 

Το πάρκο έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε ο κάθε βιότοπος να αποτελεί ένα αυτόνομο οικοσύστημα φυτών, ζώων, εντόμων, ψαριών, σύμφωνα με τις αρχές της PERMACULTURE με στόχο τα φιλοξενούμενα ζώα να έχουν φυσικές συνθήκες διαβίωσης και ο επισκέπτης να μπορεί να πάρει μια πληρέστερη εικόνα όχι μόνο του ζώου ή του φυτού αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο αυτό ζεί.

 

 

Image
Βότανα

Image
Πύθωνας αλμπίνο

 

Η  PERMACULTURE είναι μια μορφή βιολογικής καλλιέργειας που δημιουργεί οικοσυστήματα τα οποία, λόγο της σχεδίασης τους, παράγουν από μόνα τους τα απαραίτητα στοιχεία για να αναπτυχθούν. Τα χρήσιμα έντομα για την γεωργία και το κομπόστ που δυναμώνει το χώμα παράγονται μέσα στο οικοσύστημα μας από αυτό το ίδιο χωρίς να  χρειάζεται έντονη ανθρώπινη παρέμβαση. Ο ρόλος του ανθρώπου περιορίζεται κυρίως σε ρυθμίσεις και μετατροπές της σχεδίασης όταν αυτό είναι απαραίτητο για την διατήρηση των ισορροπιών του οικοσυστήματος μας.

 

 

Image
Ξενάγηση στα ερπετά

Image
Πύθωνας Βασιλικός (ball) στην λίμνη του

 

Στους Βιότοπους μας μεταξύ άλλων μπορείτε να δείτε:

Κρητικά είδη: Ερπετών, φιδιών, σκαθαριών, χελωνών, εντόμων, ψαριών και άλλων εκπροσώπων της φύσης του νησιού μας, καθώς και φυτά και βότανα της Κρήτης σε ένα φυσικό περιβάλλον με πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά.

Τα Εξωτικά: Χαμαιλέοντες, Ιγκουάνα, Βαράνοι, γιγάντια σαλιγκάρια, τέσσερα διαφορετικά είδη Πύθωνα, Βόες μέχρι και Ανακόντα και άλλα, το κάθε ένα στον δικό του φροντισμένο και  ευρύχωρο βιότοπο του.

Μεθόδους Βιολογικής καλλιέργειας: Τεχνικές της "permaculture" και μέθοδοι παραγωγής "κομπόστ" για την ενδυνάμωση του εδάφους, χρήση εντόμων για καταπολέμηση των ασθενειών, τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας και αποθήκευσης του νερού της βροχής για τα ποτήσματα του καλοκαιριού.

 

 

Image
Ξενάγηση στα αρώματα των βοτάνων

Image
Ο μαύρος Σκορπιός μας

 

Το περιβαλλοντικό πάρκο είναι κατασκευασμένο σε συνεργασία με τον διακεκριμένο γεωπόνο Κώστα Βουγιούρη και τον ειδικό Ερπετολόγο από την Αυστρία, Ervin Moser των οποίων η βοήθεια ήταν καθοριστική για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ο κτηνίατρος του πάρκου Καραίσκος Αθανάσιος έχει αναλάβει την υγεία των ζώων μας και η Susane Swing ειδικευμένη στην "permaculture" επιβλέπει την ισορροποία των οικοσυστημάτων.

 

 

Image
Παταγκάνος από την Αυστραλία

 

 

Image
Βόας

 

ΠΡΟΣΟΧΗ, Τα άγρια ζώα δεν είναι παιγνίδια και ούτε διακοσμητικά για το σαλόνι. Μην πάρετε ποτέ σπίτι σας ή στον κήπο σας ένα ζώο εάν δεν είσαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ξέρετε τι κάνετε. Τα περισσότερα από τα ζώα έχουν έρθει στο πάρκο για περίθαλψη και έχουν προέλθει από ιδιώτες οι οποίοι δεν μπορούν να κρατήσουν πια αυτά τα ζώα στο σπίτι τους.

 

 

Image
Το μικρό Ανακόντα μας

Image
Τάισμα Χαμαιλέοντα

 

 

 

 

 

 

 

 

δείτε το ΒΙΝΤΕΟ: Baby chameleon attacks small insect

 

 

ImageImageImage

ImageImage

ImageImage

ImageImage

Image

ImageImageImage

ImageImage

ImageImageImage

ImageImage

Image

ImageImageImage

 

 

NEO!  8 ΣΕΠΤ 2010 Γεννητούργια στο Πάρκο «ΒΙΟΤΟΠΟΙ»

Image

Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι σε μία ξενάγηση στο πάρκο είδαμε με έκπληξη ένα μωρό χαμαιλέοντα. Επιτόπου σήμανε συναγερμός σε όλο το πάρκο και με την βοήθεια των παιδιών του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης και τους εκπαιδευτές τους αναλάβαμε δράση.Πρώτα μεταφέραμε σε άλλο χώρο τους ενήλικες χαμαιλέοντες οι οποίοι μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι για τα νεογέννητα.

Αμέσως μετά αρχίσαμε να ψάχνουμε το χώρο για άλλα μωράκια. Βρήκαμε τα τρία πρώτα και αργότερα βρήκαμε και την φωλιά τους στο χώμα.  Ήταν μοναδική εμπειρία και για εμάς και για τα παιδιά που συμμετείχαν να παρακολουθήσουμε ζωντανά μπροστά μας τα μωρά να σκάβουν το χώμα και να βγαίνουν στην ζωή. Συνολικά από τα 40 αυγά τα οποία έχει συνήθως η κάθε φωλιά βρέθηκαν 22 ανοιγμένα αυγά, 8 τα οποία δεν είχαν εκκολαφθεί και από αυτά μόνο έξι μωρά βρέθηκαν ζωντανά.

Image Στατιστικά στην φύση επιβιώνουν μόνο 2-3 και καταφέρνουν να ενηλικιωθούν. Οι χαμαιλέοντες είναι ερπετό το οποίο παλαιότερα υπήρχε σε μεγάλους αριθμούς στην Κρήτη αλλά τώρα πια έχει εξαφανιστεί. Ο τρόπος αναπαραγωγής τους είναι παρόμοιος με της χελώνας σκάβοντας λαγούμι και τοποθετώντας τα αυγά για 6 μήνες περίπου στο χώμα.

Σε αιχμαλωσία οι χαμαιλέοντες δεν αναπαράγονται και η χωρίς παρέμβαση δική μας για δεύτερη φορά επιτυχημένη αναπαραγωγή αποτελεί μεγάλη επιτυχία του πάρκου και απόδειξη ότι έχουμε επιτύχει τις απόλυτα φυσικές συνθήκες στον βιότοπο που ζουν οι χαμαιλέοντες.

 

 

Image

Τα νεογέννητα μπορούν να τα επισκεφτούν οι πολίτες καθημερινά στις ώρες λειτουργίας του πάρκου από 7 ως 9 το βράδυ ή άλλες ώρες κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2831020004 στα Καστελάκια πίσω από το αθλητικό κέντρο Calcetto. Το εισιτήριο για το πάρκο κοστίζει 5 € το άτομο και  συμπεριλαμβάνει ξενάγηση μισής ώρας στους βιότοπους με μεγάλη ποικιλία από ζώα και φυτά. Περιβαλλοντικό πάρκο «ΒΙΟΤΟΠΟΙ»

ImageImage