Skip to content
blue color orange color green color

ASA:Advanced Sports Activities

ΠΕΝ-Κανονισμοί

Αποτέλεσμα εικόνας για greek mini football federationΑποτέλεσμα εικόνας για greek mini football federation 

 

 ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΔΡΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

CALCETTO LEAGUE 6X6 ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2016

Αγαπητοί φίλοι, Το πρωτάθλημα 6Χ6 τηs  A.S.A. SPORTS CALCETTO αρχίζει!  Στην ιστοσελίδα μας www.asa-sports.com θα μπορείτε να ενημερώνεστε:

 Για το πρόγραμμα τουð πρωταθλήματος, Τη βαθμολογία και Τα νέα των πρωταθλημάτων

Σας καλωσορίζουμε στο πρωτάθλημα και σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση! Το προσωπικό και η διεύθυνση της A.S.A. SPORTS CALCETTO mini soccer είναι στη διάθεση σας για κάθε απορία σας.

 ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι ομάδες που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα μας πρέπει να γνωρίζουν τους κάτωθι όρους συμμετοχής και να τους τηρούν:

 à Με την εγγραφή σας θα πρέπει να δηλωθούν οι παίχτες της ομάδας (8-16) και πριν τον πρώτο αγώνα να πληρωθεί  υποχρεωτικά 1 αγώνας προκαταβολικά ως εγγύηση. (40 ευρώ)

à Η κάθε ομάδα που συμμετέχει πρέπει απαραιτήτως να δηλώσει 3 ημέρες την εβδομάδα και τουλάχιστον 10 ώρες για τις οποίες είναι υποχρεωμένη να τις τηρεί. Η διαγωνιζόμενη ομάδα πρέπει να βρίσκετε στις εγκαταστάσεις του CLUB 20 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα.

à Οι πελάτες μας – παίκτες των διαγωνιζομένων ομάδων οφείλουν να γνωρίζουν ότι αγωνίζονται με δική τους ατομική ευθύνη και σε περίπτωση ατυχήματος η τραυματισμού η διοργανώτρια αρχή και το calcetto δεν φέρουν καμία ευθύνη .

 à Ως προς το οικονομικό σκέλος οι υπεύθυνοι των ομάδων πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμείς οικονομικές συναλλαγές επειδή σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση του CALCETTO έχει το δικαίωμα να μην επιτρέψει στην ομάδα ν’ αγωνιστεί.

 àΟμάδα που αποχωρεί οικειοθελώς πριν την λήξη του πρωταθλήματος ή αποβάλλεται με βάση το άρθρο των κανονισμών δεν δικαιούται επιστροφή της προκαταβολής και δεν μπορεί να έχει καμία οικονομική απαίτηση προς το γήπεδο και την διοργάνωση. Επίσης θα μηδενίζεται σε κάθε αγώνα που δεν θα αγωνιστεί χάνοντας τυπικά 6-0, και θα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην βαθμολογική κατάταξη. Βαθμοί από αγώνες που έχει κερδίσει  δεν επιστρέφονται στις ομάδες. Αυτό θα γίνεται αναδρομικά αν αφορά μονό σε κάποια παράβαση των κανονισμών π.χ. εν ενεργεία παίκτες (β) Η Διοίκηση του calcetto έχει το δικαίωμα της αντικατάστασης κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος ομάδας που αποχωρεί οικειοθελώς ή μη δηλαδή αποβάλλεται και ν’ αντικατασταθεί από νέα ομάδα η οποία αποδέχεται όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις (αναβολές, βαθμοί) της ομάδας που αντικατέστησε. 

 Ασφάλεια 
Απαγορεύεται οι παίκτες να χρησιμοποιούν εξαρτήματα ή να φοράνε οτιδήποτε επικίνδυνο για τους ίδιους ή για τους συμπαίκτες και αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους κοσμήματα (δακτυλίδια, ρολόγια, βραχιόλια κ.λ.π.). 

Βασικός Εξοπλισμός 
Οι παίκτες της κάθε ομάδας φορούν ομοιόμορφη στολή που θα είναι φανέλα, σορτς, κάλτσες και παπούτσια (ΧΩΡΙΣ ΤΑΠΕΣ). Όλοι οι τερματοφύλακες φοράνε χρώματα που μπορούν να διακριθούν εύκολα από τα χρώματα των άλλων παικτών και των διαιτητών

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΔΕΝ Επιτρέπετε εν ενεργεία παίχτης. Για το πρωτάθλημα εν ενεργεία θεωρείται παίκτης που έχει παίξει ΕΣΤΩ ΚΑΙ έναν επίσημο αγώνα στο πρωτάθλημα Α ή  Β ή κύπελλο Ε.Π.Σ. ή  Ε.Π.Ο ή πρωτάθλημα σάλας την ποδοσφαιρική  ΠΕΡΙΟΔΟ  2016-2017.. Θεωρούνται εν ενεργεια οι παίκτες ποδοσφαίρου σάλας. Εάν έχει ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙ δεν έχει αγωνιστεί δεν θεωρείται εν ενεργεία αλλά θα ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όλοι οι παίχτες θα πρέπει να έχουν συμμετοχή στους μισούς αγώνες της προκριματικής φάσης (όμιλος) 3 ΑΓΩΝΕΣ από τους 6 αλλιώς δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην τελική φάση του πρωταθλήματος. Αγώνες που κατοχυρώνονται στα χαρτιά για διάφορους λόγους οι συμμετοχές στους  δηλωμένους παίκτες μπαίνουν κανονικά στο συνολικό αριθμό τους για τα μισά παιχνίδια. Επίσης συμμετοχή παίρνει μονό όποιος παίκτης αγωνιστεί και είναι στο γήπεδο με στολή της ομάδας. Κάθε παίκτης μπορεί να είναι δηλωμένος μέχρι σε δυο ομάδες ωστόσο πριν ξεκινήσουν τα νοκ άουτ πρέπει να επιλέξει με ποια μια ομάδα θα συνεχίσει και θα αγωνιστεί. Επίσης κάθε ομάδα μπορεί να έχει κοινούς παίκτες με μια άλλη ομάδα μέχρι δυο το ανώτερο.  

Στους αγώνες θα γίνεται αυστηρή χρήση των ειδικών κανονισμών για μίνι ποδόσφαιρο που μοιράστηκαν.  Στο τέλος του πρωταθλήματος θα γίνουν βραβεύσεις (κύπελλο και μετάλλια) για τις ομάδες που θα τερματίσουν στις τρεις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος.

● Έπαθλο του πρωταθλήματος είναι ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗ αθλητικού εξοπλισμού για την πρωταθλήτρια ομάδα ,την δευτεραθλήτρια και τριταθλήτρια ομάδα από τις συνεργαζόμενες εταιρείες.

● Επίσης θα βραβευτεί η καλύτερη επίθεση, η καλύτερη άμυνα και θα δοθεί βραβείο FAIR PLAY  στην διάρκεια της Ά ΦΑΣΗΣ

à Όσον αφορά τη διάρκεια του κάθε αγώνα, θα έχει ως εξής: 5 λεπτά προθέρμανση, 25 λεπτά το πρώτο ημίχρονο, 5 λεπτά ημίχρονο και 25 λεπτά το δεύτερο ημίχρονο με το χρονόμετρο του διαιτητή. Θα γίνεται αλλαγή τερμάτων στο ημίχρονο.

à Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να έχει ως και ένα άτομο (που δεν είναι παίχτης) στον πάγκο, μόνο στην περίπτωση που αυτό έχει κάποιο ρόλο στη λειτουργία της ομάδος και δεν είναι απλός υποστηρικτής της. Ο εκπρόσωπος ομάδος μπορεί να δώσει οδηγίες τακτικής στους ποδοσφαιριστές κατά την διάρκεια του αγώνα. Όμως οι εκπρόσωποι ομάδων δεν πρέπει να εμποδίζουν με τις κινήσεις τους ποδοσφαιριστές και διαιτητή και πρέπει πάντα να συμπεριφέρονται σωστά αλλιώς ο διαιτητής έχει το δικαίωμα είτε να τους αποβάλει είτε  να διακόψει το παιχνίδι. Εντός των γηπέδων απαγορεύεται το κάπνισμα, οι τσίχλες, τα παπούτσια με τάπες.

à Η A.S.A. SPORTS CALCETTO mini soccer διατηρεί το δικαίωμα να τιμωρήσει κάποια ομάδα (είτε με ποινή αφαίρεσης βαθμών, είτε ακόμα και με αποβολή από το πρωτάθλημα), αν οι παίχτες ή οι φίλαθλοί της ή τα άτομα που κάθονται στον πάγκο της δημιουργήσουν επεισόδια απειλήσουν η βιαιοπραγήσουν και γενικά δημιουργήσουν εντάσεις. Η ομάδα που δημιουργεί διάφορα προβλήματα θα αποβάλλεται από το πρωτάθλημα με βάση τα παρακάτω. 

ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
Οι ομάδες είναι υπεύθυνες για τις πράξεις των ποδοσφαιριστών τους και δύναται να αποβληθούν από το πρωτάθλημα με απόφαση του διοργανωτή, όταν υπάρξει
α) κατ’ εξακολούθηση εξύβριση διαιτητών
β) βιαιοπραγία ή απόπειρα βιαιοπραγίας διαιτητού
γ) βάναυση συμπεριφορά κατά αντιπάλου
δ) εξύβριση, βιαιοπραγία ή απόπειρα βιαιοπραγίας κατά αντιπάλου

à Τέλος, αν κάποια ομάδα δεν είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις θα είναι αδύνατο να αγωνιστεί για ευνόητους λόγους τότε μπορεί να  προβλεφθεί και  η αποβολή της ομάδας από το πρωτάθλημα.

àΕπίσης αν δεν κατέβει να αγωνιστεί σε κάποιο-ους αγώνα-ες και αν η κατάσταση παρασταθεί 3 αγώνες χωρίς να αγωνιστεί α/α αυτόματα αποβάλετε η  ομάδα από το πρωτάθλημα. Ομάδα που θα βρεθεί, μετά από ένσταση, να έχει χρησιμοποιήσει παίκτη ή παίκτες που δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον συγκεκριμένο αγώνα ή στο πρωτάθλημα (π.χ. εν ενεργεια) τιμωρείται με μηδενισμό στο συγκεκριμένο αγώνα  ή ακομα μπορεί να προβλεφτεί  και η αποβολή της αν είναι υπότροπη ενώ αν είναι σε αγώνα νοκ άουτ θα αποκλείεται από την συνεχεία του πρωταθλήματος. 

à  Κάθε ομάδα που έχει έννομο συμφέρον διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει το μέσο της ένστασης μέχρι και 24 ώρες μετά το τέλος του αγώνα σε περιπτώσεις που θεωρεί ότι κάτι δεν πήγε καλά στον αγώνα, (π.χ. αντικανονική συμμετοχή παίκτη).

Η ένσταση εξετάζεται από την επιτροπή κυρώσεων, ενστάσεων και τιμωριών της A.S.A. SPORTS CALCETTO και μέσα σε 3 εργάσιμων ημερών αποφασίζει.

à Μπορεί οποιοσδήποτε παίχτης να απευθυνθεί στην διοίκηση της A.S.A. SPORTS CALCETTO mini soccer για να ζητήσει τους γενικούς αλλά και τους ειδικότερους κανονισμούς του πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου στα 6x6 .

 Κατά την διάρκεια των αγώνων απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή εντός αγωνιστικού χώρου ατόμων που δεν έχουν άμεση σχέση και λειτουργικό ρολό με κάποια από τις ομάδες.

 à Όσον αφορά τη δομή του πρωταθλήματος, θα έχει ως εξής (γενικό πλάνο):

Α’ ΦΑΣΗ: 1 όμιλος 8 ομάδων. Μονές συναντήσεις  7 αγωνιστικές. Προκρίνονται και   οι  7 μάδες από τον όμιλο στην επόμενη φάση. Ο 1(πρώτος) του ομίλου απευθείας στα ημιτελικά και οι υπόλοιπου 6 παίζουν αγώνα ΜΟΝΟ ΝΟΚ ΑΟΥΤ.

Β’ ΦΑΣΗ:ΝΟΚ-ΑΟΥΤ ανάλογα με την βαθμολογική κατάταξη 1)1ος-8ος  2) 2ος-7ος 3) 3ος-6ος 4) 4ος-5ος

Γ’ ΦΑΣΗ: ημιτελικά νοκ άουτ  ΝΙΚΗΤΗΣ ΝΟ.1 – ΝΙΚΗΤΗΣ ΝΟ.4(Α), ΝΙΚΗΤΗΣ ΝΟ.2 – ΝΙΚΗΤΗΣ ΝΟ.3 (Β)

 

Δ ΦΑΣΗ:(Τελικοί):Μικρός και Μεγάλος Τελικός.

 

 

à Η A.S.A. SPORTS CALCETTO mini soccer διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής της δομής του πρωταθλήματος κατά την διαρκεια του όπως  και του αγωνιστικού προγράμματος μετά από επίσημη ενημέρωση των ομάδων από την ιστοσελίδα της στο internet.

 Η νίκη έχει αξία 3à βαθμών, η ισοπαλία 1 βαθμού και η ήττα 0 βαθμών (εννοείται, στη φάση των ομίλων).● Η άνευ αγώνος νίκη τυπικά έχει το σκορ 6-0

 à Κριτήρια ισοβαθμίας: Σε περίπτωση ισοβαθμίας στη φάση των ομίλων ή σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πρέπει να γίνει κάποια κατάταξη μεταξύ των ομάδων, υπολογίζονται με αυστηρή σειρά τα εξής:

Α. Νικητής στο μεταξύ τους παιχνίδι,

Β. Καλύτερη διαφορά γκολ μεταξύ αυτών που έχει πετύχει και αυτών που έχει δεχθεί,

Γ. Καλύτερη επίθεση (γκολ που έχει πετύχει),

Δ. . Καλύτερη άμυνα (γκολ που έχει δεχτει),

Δ. Γίνεται κλήρωση.

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας ισχύουν οι επίσημοι κανόνες που εφαρμόζονται και στο ελληνικό πρωτάθλημα(ειδική βαθμολογία).

ΑΝΑΒΟΛΕΣ - ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΩΝ

à Αναβολές μπορούν να γίνουν από την διοργανώτρια αρχή σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή του αγώνα. Σε αυτήν την περίπτωση οι αναβληθέντες αγώνες θα γίνονται μέσα στις αμέσως επόμενες  μέρες και βδομάδες έπειτα από ορισμό και ενημέρωση της A.S.A. SPORTS CALCETTO mini soccer για τη μέρα και την ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας, χωρίς να αναβάλλεται η επόμενη αγωνιστική που έχει οριστεί στο πρόγραμμα μονό ίσως να αλλάξει μέρα και ώρα αν δεν βολεύει.

à Μετά το πέρας της Α αγωνιστικής καμία αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο πρόγραμμα. (Εξαίρεση στον κανόνα αυτό μπορεί να υπάρξει υπό προϋποθέσεις έπειτα από συνεννόηση με τον υπεύθυνο της A.S.A. SPORTS CALCETTO mini soccer  σε επείγουσες περιπτώσεις 1 ΕΒΔΟΜΑΔΑ νωρίτερα από τον ορισμένο αγώνα για αναβολή.

à Δικαίωμα αναβολής αγώνα για έκτακτο λόγο χωρίς κυρώσεις έχουν οι ομάδες το αργότερο την προηγούμενη μέρα του ορισμένου αγώνα.

à Αναβολή αγώνα την ίδια ημέρα του αγώνα δεν γίνεται δεκτή και συνεπάγεται χρέωση 40 ευρώ για άσκοπη κράτηση του γηπέδου και ο αγώνας καταχωρείται με σκορ 6-0 εις βάρος της υπαίτιας ομάδας.

à Σε περίπτωση καθυστερημένης εισόδου μιας ομάδας έως 10 λεπτά –και εφόσον το γήπεδο δεν είναι ελεύθερο αμέσως μετά- θα μειωθεί ο χρόνος του πρώτου ημιχρόνου τόσα λεπτά όσα και η καθυστέρηση. 

à Σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 15 λεπτών ο αγώνας καταχωρείται εις βάρος της υπαίτιας ομάδας με σκορ 6-0 η οποία και χρεώνεται την άσκοπη κράτηση του γηπέδου με το μισό ποσό του κόστους χρήσης του γηπέδου (40 ευρώ) εκτός αν χρησιμοποιηθεί το γήπεδο οπότε χρεώνεται κανονικά η χρήση του γηπέδου σε αυτούς που θα παίξουν.

 

Αγώνας που διακόπτεται λόγω καιρικών συνθηκών ή λόγω ανωτέρας βίας ή οποιαδήποτε λόγου θα ορίζεται σε άλλη ημέρα η συνέχιση του με τους ιδίους ορούς και τους ιδίους παίκτες που συμμετείχαν κατά την στιγμή της διακοπής του πρότερου αγώνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!Το ποσό εγγύησης (40 ευρώ) πρέπει να υπάρχει πριν από κάθε αγώνα ώστε να δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής στην ομάδα και να συμπληρώνεται αν συντρέξει κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις. 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ
ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΟΜΑΛΟΤΕΡΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ.
 

Μπορείτε να κάνετε παραγγελία τις εμφανίσεις της ομάδας σας, σε ειδικές προνομιακές τιμές από τους σπόνσορες μας, τις αθλητικές εταιρείες.

Οι παραπάνω κανονισμοί και οροί  καταγράφηκαν ώστε να υπάρχει ένα κοινό σημείο αναφοράς κατά την διεξαγωγή του πρωταθλήματος και να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα παραπόνα και οι διαμαρτυρίες για οποίες αποφάσεις ληφθούν από την επιτροπή κατά την διαρκεια του πρωταθλήματα. Σε κάθε περίπτωση ο πρώτος στόχος είναι και θα είναι να παίξουμε μπάλα και οι αγώνες και ο νικητής να κριθούν στο γήπεδο.  

 Ειδικές παρατηρήσεις:  Ο αρχηγός κάθε ομάδας και ο διαιτητής στο τέλος του αγώνα υπογράφουν και κλείνουν το φύλλο αγώνος, συμπληρωμένο με όλα τα στοιχειά του αγώνα. Το φύλο αγώνος φυλάσσεται από τον υπεύθυνο διοργάνωσης της  A.S.A. SPORTS CALCETTO mini soccer και μπορεί να έχει κάθε εκπρόσωπος ομάδος πρόσβαση στα στοιχειά και στις συμμετοχές παικτών.

 

Βασικοί Κανόνες  Διαιτησίας

1. Κάθε ομάδα αποτελείται από 6 τακτικούς ποδοσφαιριστές, ένας από τους οποίους είναι ο τερματοφύλακας και μέχρι 8 αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές. Οι αλλαγές είναι απεριόριστες μόνο που η μπάλα πρέπει να είναι εκτός παιδιάς και να έχει διακοπεί ο αγώνας και αφού πάντα πρώτα έχει ενημερωθεί ο διαιτητής. Ο τερματοφύλακας μπορεί ν’ αλλάξει θέση με οποιοδήποτε παίκτη.

Παραβάσεις / Ποινές Αν κατά την διάρκεια διεξαγωγής μιας αλλαγής ένας παίκτης εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο πριν εξέλθει εντελώς ο αντικατασταθείς παίκτης :

         Ο αγώνας διακόπτεται

         Γίνεται επανέναρξη του αγώνα με έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα που κερδίζει η αντίπαλη ομάδα στο σημείο που βρισκόταν η μπάλα όταν διεκόπη ο αγώνας χωρίς να σημειώνεται ως φάουλ. Μια ομάδα μπορεί να παίξει έως και με 2 παίκτες λιγότερους των προβλεπόμενων.

2. Εναρκτήριο λάκτισμα Η έναρξη και η επανέναρξη του αγώνα γίνεται με το εναρκτήριο λάκτισμα :

         Στην έναρξη του αγώνα,

         Μετά την επίτευξη ενός τέρματος,

         Στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου του αγώνα,

         Στην έναρξη κάθε περιόδου παράτασης, όταν αυτό απαιτείται.

Από το εναρκτήριο λάκτισμα μπορεί να επιτευχθεί απευθείας τέρμα.

Διαιτητής

3. Οι αγώνες διευθύνονται από έναν διαιτητή που έχει την πλήρη δικαιοδοσία των κανονισμών. Αυτός είναι και ο μοναδικός χρονομέτρης του αγώνα. Ο διαιτητής έχει τον έλεγχο  και την δικαιοδοσία του παιχνιδιού και έχει το δικαίωμα να διακόψει έναν αγώνα εις βάρος μιας ομάδας αν είναι αντιαθλητικός και κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παικτών είτε προσωρινά είτε οριστικά ,όπως επίσης και η σωματική ακεραιότητα του ίδιου από απειλή ή απόπειρα βιαιοπραγίας. Ο διαιτητής μπορεί να αφήσει το πλεονέκτημα σε κάποιες φάσεις του παιχνιδιού και να παρατηρήσει-τιμωρήσει αργότερα τον παίχτη.

4. Oι αποφάσεις του διαιτητή είναι τελεσίδικες και αποτελούν αποφάσεις επί γεγονότων. Μια απόφαση μπορεί να ανακληθεί μόνο όταν η απόφαση δεν έχει εκτελεσθεί. Οι υποχρεώσεις του διαιτητή και οι δικαιοδοσίες του αρχίζουν  από την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο. Οι δικαιοδοσίες του ισχύουν και στον (νεκρό χρόνο) δηλαδή στο έναρξη-ημίχρονο και στη λήξη.

5. Κάθε αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 25΄μικτό χρόνο αλλά με κράτηση καθυστερήσεων με ενδιάμεση ανάπαυλα 5΄. Σε αγώνα νοκ-άουτ, σε περίπτωση ισοπαλίας ακολουθεί παράταση 10΄ (5΄το ημίχρονο) και σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος ακολουθείται διαδικασία των πέναλτι, όπως ακριβώς εφαρμόζεται στο minifootball και ορίζεται παρακάτω. Θα γίνεται αλλαγή τερμάτων στο ημίχρονο.

6. Με το εναρκτήριο λάκτισμα επιτυγχάνεται τέρμα απευθείας. Εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι όταν η μπάλα χτυπάει στο δίχτυ και μπαίνει απευθείας γκόλ (το γκόλ δεν μετράει και η μπάλα δίνεται έμμεσο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα το οποίο δεν γράφεται).

7. Τα  πλάγια άουτ είναι όλα έμμεσα (διπλά)  ενώ το κόρνερ είναι άμεσο. Τα φάουλ είναι είτε έμμεσα είτε άμεσα ανάλογα με την κρίση του διαιτητή, εκτός της περίπτωσης πέναλτι. Μετά από άουτ εκτελείται ελεύθερο και ο τερματοφύλακας δεν έχει δικαίωμα να μεταβιβάσει την μπάλα με τα χέρια σε συμπαίκτη του.

8. ΣΕΝΤΡΑ

Κατά την έναρξη του αγώνα η επιλογή των τερμάτων ή της σέντρας θα γίνεται στην τύχη με το στρίψιμο ενός κέρματος. Η ομάδα που θα κερδίσει θα διαλέξει το τέρμα ή την σέντρα. Μετά το σήμα του  διαιτητή το παιχνίδι θα αρχίσει με ένα επί τόπου λάκτισμα της μπάλας, που θα είναι τοποθετημένη στη μέση της διχοτόμου. Όλοι οι παίκτες πρέπει να βρίσκονται στο μισό δικό τους γήπεδο και οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας από εκείνη που παίκτης της δίνει τη σέντρα, θα παραμένουν σε απόσταση 3μ. το λιγότερο απ’ τη μπάλα, μέχρι να δοθεί η σέντρα. Ο παίκτης που κάνει τη σέντρα δεν μπορεί να την ξαναπαίξει, μέχρι ότου κάποιος άλλος παίκτης την αγγίξει ή την παίξει και η μπάλα δεν πηγαίνει μπροστά προς την επίθεση στην πρώτη πάσα ΜΟΝΟ ΠΙΣΩ. Από γκολ το παιχνίδι θα ξαναρχίσει με τον ίδιο τρόπο, από παίκτη της ομάδας που δέχτηκε το γκολ. Μετά το διάλειμμα του ημιχρόνου οι ομάδες αλλάζουν τέρματα και η σέντρα γίνεται από παίκτη της αντίπαλης ομάδας από εκείνης που έκανε σέντρα στην έναρξη του αγώνα.

9. Σε περίπτωση πέναλτι  από  την συμπλήρωση φάουλ η φάση δεν συνεχίζεται αν υπάρξει απόκρουση του τερματοφύλακα η δοκάρι  εκτελείται έμμεσο λάκτισμα  από την αμυνόμενη. Σε περίπτωση πέναλτι από παράβαση- ανατροπή στην περιοχή η φάση συνεχίζεται ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ 6ΜΕΤΡΟ ΠΕΝΑΛΤΥ. Μετά τη συμπλήρωση 8 φάουλ η αντίπαλη ομάδα εκτελεί πέναλτι.

 10. Στη συνέχεια τα φάουλ μηδενίζονται και το επόμενο-α  πέναλτι εκτελείται-ούνται όταν συμπληρωθούν 3 φάουλ στο ημίχρονο. Τα φάουλ στο τέλος του ά ημιχρόνου διαγράφονται και αρχίζουν από την αρχή στο δεύτερο ημίχρονο (8 φάουλ), ενώ στην περίπτωση παράτασης σε νοκ άουτ αγώνα η μέτρηση  των φάουλ είναι 8 για όλη την διαρκεια .

11. Τα τάκλιν και οι προβολές τύπου τάκλιν απαγορεύονται και θεωρούνται φάουλ  άσχετα αν βρίσκει μπάλα ο παίκτης εκτός και αν έχει απόσταση είναι καθαρά στην μπάλα κα σε απόσταση από τον αντίπαλο παίκτη και πάντα κατά την κρίση του διαιτητή . Το τάκλιν ισοδυναμεί με έμμεσο λάκτισμα δηλαδή διπλό εκτός από τάκλιν από τον τερματοφύλακα χωρίς να υποπίπτει σε φάουλ.

12.Η αποβολή παίκτη έχει διάρκεια 3 λεπτά. α)  Ο αποβληθείς δεν έχει δικαίωμα να ξαναπαίξει  και μετά μπορεί να αντικατασταθεί από παίκτη στον πάγκο αλλιώς η ομάδα παίζει με παίκτη λιγότερο β)Ο χρόνος παραμονής της ομάδας με 5 παίκτες σε περίπτωση κόκκινης κάρτας είναι 3 λεπτά αμέσως μετά συμπληρώνεται-αντικαθιστάτε-από συμπαίκτη του

13. Αν κάποια ομάδα κατέβει για οποιοδήποτε λόγο με 5 παίχτες αντί 6, θα αναγκάζεται να αγωνιστεί με 1 παίχτη λιγότερο. Σε περίπτωση που κατεβούν μόνο 3 ή λιγότεροι παίχτες ή ακόμα και κανένας, τότε αυτόματα θα χάνει το παιχνίδι. Μια ομάδα δε μπορεί να ξεκινήσει ή να συνεχίσει με λιγότερο από 4 παίκτες έναν αγώνα. Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις η ομάδα χάνει τον αγώνα με σκορ 6-0.

14.  Ένα γκολ θεωρείται κανονικό όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος και αφού δεν έχει προηγηθεί καμία παράβαση του Κ.Α.Π. Όταν η μπάλα χτυπήσει στο δίχτυ της οροφής παίζεται κανονικά εκτός και αν αμέσως μετά την επαφή της με το δίχτυ επιτευχθεί γκολ οπότε θεωρείται άκυρο. (το γκόλ δεν μετράει και η μπάλα δίνεται έμμεσο λάκτισμα το όποιο δεν γράφεται).

15.  ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

η μπάλα δεν παίζει: 
α. όταν ολόκληρη περάσει την πλάγια ή τη γραμμή τέρματος, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα. 
β. όταν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι. 

v  η μπάλα παίζει σε κάθε άλλη στιγμή από την έναρξη μέχρι τη λήξη του αγώνα περιλαμβανομένων και των παρακάτω περιπτώσεων. 
α. όταν χτυπήσει σε κάθετο ή στο οριζόντιο δοκάρι του τέρματος. β. κτυπά στα οριζόντια συρματόσκοινα η στο δίχτυ και επανέρχεται στον αγωνιστικό χώρο,γ. όταν χτυπήσει στον διαιτητή, όταν αυτός βρίσκεται μέσα στο γήπεδο. ο τερματοφύλακας έχει δικαίωμα να μεταβιβάσει τη μπάλα σε συμπαίκτη του με τα χέρια σε όλο το γήπεδο. Ο τερματοφύλακας επιτρέπεται να κάνει τάκλιν μόνο με το ένα πόδι μέσα στην περιοχή του. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να πιάσει την μπάλα με τα χέρια από επιστροφή συμπαίκτη με τα πόδια (ούτε από αράουτ). Ο τερματοφύλακας μπορεί να παίζει τη μπάλα με οποιοδήποτε μέλος του σώματος του μέσα στη δική του περιοχή ενώ έξω από αυτήν παίζει σαν κανονικός παίχτης. Απόκρουση τερματοφύλακα με τα χέρια εκτός περιοχής είναι κίτρινη κάρτα και άμεσο φάουλ, απόκρουση της μπάλας με τα χέρια ενώ ο αντίπαλος σε προφανή θέση για γκόλ, είναι κόκκινη κάρτα. Απόκρουση αμυντικού με τα χέρια στην περιοχή  για αποσόβηση τέρματος, πέναλτυ και κόκκινη κάρτα. Αν μπεί  γκόλ κίτρινη, και έγκυρο γκόλ. Μετά από απόκρουση, η μπάλα παίζει  με τα χέρια και με τα πόδια σε όλο το γήπεδο, και σε τυχόν γκόλ με τα χέρια, το γκόλ άκυρο.

17.Το τοίχος στο φάουλ πρέπει να είναι 5  μέτρα. Ο αντίπαλος  στο πλάγιο πρέπει να είναι 3  μέτρα ενώ στο κόρνερ πρέπει να είναι 5  μέτρα. Η απόσταση του τοίχους για όλα τα λακτίσματα έμμεσα ή άμεσα είναι 5 μέτρα και ο χρόνος λακτίσματος 8 δευτερόλεπτα από το σφύριγμα του διαιτητή.

 18. Από άμεσο λάκτισμα, ( δηλαδή μονό )  απευθείας σουτ είναι γκολ. Επίσης άμεσο λάκτισμα είναι το κόρνερ. Από κόρνερ μπορεί να μπει γκολ απευθείας: 

  • εάν το χτύπημα κόρνερ δεν γίνει σωστά θα επαναληφτεί. 
  • εάν ο παίκτης που το χτυπά ξαναπαίξει τη μπάλα προτού παιχτεί από άλλον, δίνεται έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα, στο σημείο της παράβασης(χωρίς να γράφεται φάουλ).
  • εάν το χτύπημα δεν ολοκληρωθεί σε 8δευτ από τότε που ο παίκτης είναι έτοιμος γι’ αυτό, δίνεται έμμεσο, ελεύθερο λάκτισμα στην αντίπαλη ομάδα από το σημείο του κόρνερ.

Επίσης το πλάγιο άουτ είναι έμμεσο λάκτισμα. Δεν μπορεί να μπει γκολ αμέσως από αράουτ. Τέλος η μπάλα παίζει αν κινηθεί από την θέση της  ΚΑΙ κάνει ολόκληρη περιστροφή.

19. Ο χρόνος εκτέλεσης είναι 8 δεύτερα (με άμεσα στημένη την μπάλα και τον παίκτη πάνω στην μπάλα) για  πλάγιο άουτ, κόρνερ και άουτ  ενώ ο τερματοφύλακας δεν έχει το δικαίωμα να  έχει την μπάλα στα χεριά  πάνω από 6 δευτερόλεπτα. Αν  έχουμε παράβαση των 8 δευτερολέπτων στα πλάγια άουτ δίνεται έμμεσο ενώ στα κόρνερ και στα άουτ  έμμεσο λάκτισμα για την αντίπαλη ομάδα πάντα χωρίς να γράφεται ως φάουλ . Δεν υπάρχει οφσάιντ και το πλάγιο άουτ εκτελείται με τα πόδια.

20. ΑΟΥΤ

Όταν η μπάλα περάσει έξω από τη γραμμή τέρματος, εκτός από το μέρος ανάμεσα στα δοκάρια του τέρματος, είτε στο έδαφος, είτε στον αέρα, εφόσον την τελευταία φορά έπαιξε με τη μπάλα επιτιθέμενος, ο τερματοφύλακας η παίκτης, που θα βρίσκεται μέσα στη δική του περιοχή πέναλτι, θα την επαναφέρει πάλι στο παιχνίδι περά από την περιοχή του πέναλτι. Η μπάλα παίζει μόλις περάσει έξω από τη γραμμή πέναλτι και η επαναφορά είναι σωστή όταν η μπάλα αγγίζεται ή παίζεται από άλλον παίκτη εκτός της περιοχής πέναλτι. Οι παίκτες της αντίπαλης ομάδας πρέπει να είναι έξω από την περιοχή πέναλτι και 5 μέτρα από την άμεσα στημένη μπάλα, μέχρις ότου η μπάλα αρχίζει να παίζει. Εάν η μπάλα αγγιχτεί ή παιχτεί από συμπαίκτη του τερματοφύλακα μέσα στην περιοχή πέναλτι του τερματοφύλακα, θα δοθεί ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ.. Αν αντίπαλος παραβιάσει την περιοχή η την απόσταση 5 μέτρων και αγγίξει την μπάλα δίνεται έμμεσο εις βάρος του. Τέλος το λάκτισμα πρέπει να εκτελεστεί στο χρόνο τον 8 δευτερόλεπτων αλλιώς δίνεται έμμεσο χωρίς να γράφεται φάουλ από τη γραμμή της περιοχής .

Θέση ελεύθερου λακτίσµατος

Όλοι οι αντίπαλοι πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον 5 µ από τη µπάλα µέχρις ότου αυτή βρεθεί εντός παιδιάς. Η µπάλα πρέπει να θεωρηθεί εντός παιχνιδιού µόνο εφόσον αγγιχτεί ή παιχτεί.

Όταν η αμυνόμενη οµάδα εκτελεί ένα ελεύθερο λάκτισµα από την δική της περιοχή πέναλτι, όλοι οι αντίπαλοι πρέπει να είναι έξω από την περιοχή πέναλτι ΚΑΙ 5 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΜΠΑΛΑ. Η µπάλα βρίσκεται εντός παιδιάς αφού έχει κινηθεί ή αγγιχτεί και έχει βγει από την περιοχή πέναλτι.

 

Παραβάσεις / Ποινές

Αν, κατά την εκτέλεση ενός ελεύθερου λακτίσµατος, ένας αντίπαλος βρίσκεται σε µικρότερη απόσταση από τη µπάλα από ό,τι προβλέπεται:

• Παραχωρείται έµµεσο ελεύθερο λάκτισµα στην αντίπαλη οµάδα, και εκτελείται στο σηµείο που διεπράχθη η παράβαση

Αν η οµάδα που κέρδισε το ελεύθερο λάκτισµα καθυστερήσει περισσότερα από 8 δευτερόλεπτα για την εκτέλεσή του: Παραχωρείται έµµεσο ελεύθερο λάκτισµα στην αντίπαλη οµάδα

21.ΦΑΟΥΛ

 Α)'Άμεσα φάουλ θεωρούνται τα φάουλ από: α) λακτίσματα β)χέρια γ)εκούσια σπρωξίματα. Τέλος ακούσιο χέρι είναι άμεσο φάουλ αλλά δεν γράφεται.

Β)Έμμεσα φάουλ θεωρούνται τα φάουλ από: α) φράγματα β) επικίνδυνες προβολές γ) τάκλιν

Γ)Τεχνικές ποινές (έμμεσα φάουλ) δίνονται αλλά δεν γράφονται για:

o    Καθυστέρηση του παιχνιδιού από τερματοφύλακα όταν κρατά την μπάλα με τα χέρια πάνω από 6΄΄ δεύτερα ή εκτέλεσης φάουλ από τους παίκτες 8΄΄ δεύτερα .

o    παράβαση λακτίσματος άουτ με πάσα σε συμπαίκτη μέσα στην περιοχή τέρματος ή παράβαση περιοχής κατά την εκτέλεση από αντίπαλο.

o    Παράβαση επαναφοράς άουτ ή λακτίσματος κόρνερ 8΄΄ δεύτερα  .

o    Διαμαρτυρία, εξύβριση και  βωμολοχίες.

o    Επίτευξη τέρματος μετά από επαφή με το δίκτυ οροφής.

o    Λάκτισμα πέναλτι από συμπλήρωση φάουλ και απόκρουση τερματοφύλακα ή δοκάρι.

o    Ο τερματοφύλακας δέχεται με πρόθεση από συμπαίκτη του την μπάλα.

o    Παραπλανητικές λέξεις π.χ. "άστη", κ.λ.π.

22. Όταν ένας παίκτης με πρόθεση 

α)   κλωτσά η επιχειρεί να κλωτσήσει αντίπαλο.  

β)   επιτίθεται  σε αντίπαλο κατά βίαιο κι επικίνδυνο τρόπο.  

γ)   φτύνει , κρατά, σπρώχνει, χτυπά αντίπαλο  

δ)   κάνει τάκλιν και ανατρέπει τον αντίπαλο 

ε)   πιάνει την μπάλα με τα χέρια (περιοχή-εκτός του τερματοφύλακα) θα τιμωρείται με άμεσο λάκτισμα και αν γίνεται  εντός της περιοχής  θα δίνεται άμεσο επανορθωτικό λάκτισμα  (πέναλτι).  

 β. Όταν ο τερματοφύλακας 

 1. δέχεται με πρόθεση από συμπαίκτη του την μπάλα        

   2. όταν κρατά την μπάλα με τα χέρια πάνω από 6΄΄ δεύτερα                   θα τιμωρείται με έμμεσο λάκτισμα.

3.    Η μπάλα πρέπει  να περάσει όλη από την γραμμή για να θεωρηθεί ότι είναι εκτός αγωνιστικού χώρου ή να θεωρηθεί και να κατοχυρωθεί τέρμα (γκόλ)..

24.  ΠΟΙΝΕΣ  

1. Παρατηρήσεις-κίτρινη κάρτα

α)   εμποδίζει αντίπαλο για πρώτη φορά να εκτελέσει ελεύθερο λάκτισμα.   

    β)   προσπαθεί να αποκτήσει ανέντιμο πλεονέκτημα.      

 γ)   διαμαρτύρεται σε αποφάσεις διαιτητή   

    δ)   τάκλιν με ανατροπή-επικίνδυνο παίξιμο      

 ε)   διαπληκτισμοί  παικτών      

 στ) πιάνει αντίπαλο από την φανέλα.        

ζ)  κάνει επικίνδυνο παθητικό παίξιμο.          

 2. Κόκκινη κάρτα          

 α. όλα τα ανωτέρω για δεύτερη φορά (2).         

  β. βρίζει συμπαίκτη, αντίπαλο, φίλαθλο, διαιτητή, παράγοντα.  

 γ. φτύνει.       

  δ. κλωτσά αντίπαλο εκτός φάσης.      

  ε. ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα εκτός περιοχής (με πρόθεση)  και θεωρηθεί προφανή ευκαιρία για γκολ.      

   στ. κάνει χέρι πάνω στην γραμμή και αποσοβήσει σίγουρο γκολ         

 ζ. αποσοβήσει η ανατρέψει αντίπαλο που βρίσκεται σε ευκαιρία από την επίτευξη σίγουρου τέρματος

Ο παίκτης που αποβάλλεται αποχωρεί από το γήπεδο.

25.Ολα τα άμεσα και έμμεσα   φάουλ γράφονται εκτός από χεριά χωρίς πρόθεση και από τα έμμεσα δεν γράφονται αυτά που δίνονται για καθυστέρηση και γενικά παραβάσεις εκτέλεσης με την μπάλα  ή διαμαρτυρία ή τεχνική ποινή και ειδικά περιγράφονται παραπάνω άρθρο 21..

26. Οι αγώνες  γίνονται με μπάλες τις διοργανώτριας αρχής size 5 και απαγορεύεται αλλαγή τους κατά την διαρκεια του αγώνα αν δεν έχουν καταστεί ελαττωματικές και δεν εγκρίνει ο διαιτητής.

Παράταση και πέναλτι 
Στα παιχνίδια των play-off και όλα τα νοκ-άουτ που θα λήξουν ισόπαλα θα υπάρχει 10λεπτη παράταση .Για αγώνες που θα χρειαστεί να κριθούν με την διαδικασία των πέναλτι, η διαδικασία έχει ως εξής:
α) Ο αρχηγός δηλώνει στον διαιτητή τους 6 παίκτες που θα συμμετέχουν στην διαδικασία
β) στα πέντε κτυπήματα πέναλτι, νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα τέρματα.
γ) Αν υπάρχει ισοπαλία εκτελεί και ο 6ος,ενω αν δεν υπάρξει νικητής συνεχίζεται από τους ίδιους παίκτες  και με την ίδια σειρά η εκτέλεση των πέναλτι, μέχρι να προκύψει νικητής. 

 *δ) ΑΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΧΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ(ΑΠΟΒΟΛΗ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ) ΠΑΙΚΤΕΣ Η ΑΝΤΙΠΛΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΕ ΙΣΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥΣ (Π.Χ.5 Η 4 ΠΑΙΚΤΕΣ ) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΥ.